Friday, August 10, 2012

Keşkek Tarifi

Düğünlerde hazırlanan bu yemeği pişirenler gerçek birer sanatçılardır, zira pişirmesi başlı başına bir seremonidir ve ustalığı gerçekten zordur.


Malzemesi


  • 1 kg keşkeklik yarma buğday

  • 1 kg dana gerdanı

  • 4 baş kuru soğan

  • Tuz ve karabiber


Sosu için


  • 4 kaşık tereyağı

  • 6 kaşık domates salçası

  • 2 bardak su


Keşkeklik buğday bol suyla haşlanır ve nişastasını atması için bol soğuk sudan geçirilir. Dana gerdanı lime lime olana kadar haşlanır ve didilir. Gerdandan çıkan et suyu ocakta kaynatılır. Haşlanmış buğday bir kazana alınır ve içine et suyu eklenip yeniden kaynatılır. Tahta tokmak ile sürekli karıştırılıp püre kıvamına getirilir. Didilmiş dana gerdanı tahta keşkek teknesine alınır ve pişmekte olan et sulu buğday yarması azar azar eklenir. Bu işlem esnasında etler macun kıvamına gelinceye kadar dövülür. Macun kıvamına gelen etler kazanda pişmekte olan buğday yarmasına ilave edilir ve dövme işlemi burada da devam eder. Kıvamı et suyu ile ayarlanır. Soğan ayçlçekyağında pembeleştirilip keşkeğe ilave edilir ve tahta tokmak ile iyice karıştırılır. Tuz ve karabiber ile lezzetlendirilir.


Sosu için, Salçayı tereyağında kavurun ve içine su ilave edip kaynatın. Keşkeğinizi servis yaparken, hazırladığınız sosu da üzerine dökün.


Benzer Tarifler:


No comments:

Post a Comment